Després d’un llarg període d’inactivitat és normal omplir-se de ganes sobtades per a tornar a entrenar i a treballar en la teva salut física… És el teu cas? Bravo per aquest entusiasme! Si ja vas decidir tornar al gimnàs, a exercitar-te a casa o a moure’t a l’aire lliure, hem de parlar-te sobre els cruiximents (vulgarment anomenades «agulletes») perquè no t’agafin per sorpresa… Saps què són i què fer quan apareixen? Continua llegint!

cruiximents-agulletes-que-son-i-com-tractarles

Què són els cruiximents?

Els cruiximents o tiretes (coneguts popularment com “agulletes”), se’ls reconeix com a dolor muscular que apareix després de fer un exercici físic que supera la intensitat a la qual estem acostumats. En medicina, això es diu dolor muscular d’aparició tardana, i ocorre a causa del trencament de microfibres musculars que es genera quan sotmetem al nostre cos a una exigència nova o extrema, així que la seva aparició és pràcticament inevitable.

Generalment, unes 24 o 72 hores posteriors a l’exercici ja es podria començar a sentir el dolor o malestar en les zones musculars que més van rebre impacte durant l’activitat. Això no està relacionat amb l’acumulació d’àcid, la qual cosa ja ha estat desmentit per experts en l’àrea. Els cruiximents solen manifestar-se com una inflamació del múscul o rigidesa que va desapareixent gradualment.

Puc evitar els cruiximents?

Lamentablement no és possible evitar el cruiximent. És un procés normal que li permet al múscul adaptar-se a una major resistència i força, i que podria ocórrer per una modificació en la rutina d’entrenament, intensitat o durada.

S’ha discutit en diferents estudis si l’escalfament i estirament previ o posterior a l’exercici podrien ajudar a evitar l’aparició del cruiximent. No obstant això, els resultats obtinguts no van ser encoratjadors, ja que es va demostrar que realment no evitaran que apareguin els dolors pel cruiximent, encara que podrien alleujar-los en certa manera.

massatge-cama-per-alleugerir-el-dolor-muscular-de-cruiximents

Com puc alleujar el cruiximent?

El primer que podem recomanar-te és que et mentalitzis per a la inevitable aparició dels cruiximents («agulletes»). No obstant això, existeixen algunes accions senzilles que pots realitzar per a alleujar aquest malestar. Per exemple:

Aplica fred i calor

Pots col·locar-te gel amb la primera aparició de dolor, que generalment ocorre durant les 24 hores posteriors a l’exercici, i després aplicar una mica de calor amb un massatge suau.

No corris

Augmenta progressivament la intensitat dels exercicis que realitzes. No busquis cremar tot el greix acumulat en mesos en un sol dia! Sigues agraÏt amb el teu cos i prepara el múscul perquè s’adapti a una nova activitat.

Fes descansos actius

Aquesta és una recomanació dels experts que consisteix a realitzar una activitat física gradual i suau, fins que et recuperis del tot. Això, juntament amb uns bons estiraments desmenteix el mite que si presentes cruiximent has de tornar ràpidament a l’exercici. Dormir les hores necessàries, mantenir una bona alimentació, i una bona hidratació abans, durant i posterior a l’activitat física són unes altres de les pautes imprescindibles.

La salut física és una part important en les nostres vides, la qual ens ajuda també a mantenir una bona salut mental. No li tinguis por al cruiximent, però no deixis d’escoltar al teu cos ni de respectar els propis límits. Molt èxit en els teus entrenaments!