Anem a comprobar si aquesta escena et resulta familiar: vas al gimnàs, et poses a la cinta de córrer, fas unes sèries amb les manuelles, una altra sèrie de fleixions i abdominals i després, sense més, te’n vas a la dutxa sense fer estiraments després de l’entrenament. És el teu cas? Si ho has fet, millor continua llegint. Si no ho és, felicitats! Podries ajudar a algú amb aquesta informació.

acabar-lentrenament-sense-estirar-zona-fitness-lleida

Tipus d’estiraments

Es coneix com a estirament a la pràctica d’exercicis suaus que ajuden a mantenir els músculs flexibles, la qual cosa serveix tant per a preparar el cos perquè tingui un millor rendiment i major mobilitat, com per a evitar lesions després d’una intensa activitat física.

Existeixen diferents tipus d’estiraments, els més coneguts són els estàtics i els dinàmics, però també existeixen altres tècniques que t’explicarem a continuació.

  • Estirament estàtic: també coneguts com a estiraments passius. Es realitza en repòs i consisteix a estirar els músculs fins a una posició específica, sempre que sigui còmode. El procés es manté entre 15 i 30 segons. En tractar-se de moviments suaus i en repòs, aconseguim una millor relaxació muscular, ajudant a millorar la circulació sanguínia i disminuint la sensació de dolor.
  • Estirament dinàmic: es refereix al procés d’estirament en el qual se li dóna impuls al múscul. Es realitzen a través de moviments suaus i controlats que van augmentant gradualment per a preparar al múscul per a l’activitat física.
  • Estiraments balístics: es tracta dels moviments rítmics i ràpids de rebot, balancejos o llançament, tot amb la finalitat d’allargar els músculs en una unitat de temps.
  • FNP (Facilitació Neuromuscular Propioceptiva): en aquesta modalitat es busca estirar una extremitat per mitjà del del rang de mobilitat de l’articulació. Aquest mètode treballa amb moviments en espiral o diagonal en diferents plans. Per exemple: les rotacions internes i externes, la flexió- extensió o l’abducció- adducció. La combinació d’aquestes tècniques permet que es relaxi el múscul exercitat.
beneficis de fer estiraments al gimnàs

Beneficis de fer estiraments

Realitzar exercicis d’elongació abans i després de la rutina habitual d’exercicis, tant en el gimnàs com a casa, és de summa importància. Previ a la pràctica, ajuden preparar al múscul perquè puguin treballar correctament; mentre que després de la pràctica evita que els teixits perdin les seves propietats després d’estar sotmesos a molta força.

A continuació, t’expliquem altres raons per les quals fer estiraments és de gran importància:

  • Els estiraments augmenten l’agilitat física i la coordinació, per la qual cosa ajuden al fet que et moguis amb més facilitat.
  • Afavoreix a la circulació sanguinia.
  • Aporten elasticitat muscular, així et sentiràs molt més flexible després d’uns quants dies de treball continu.
  • Millora el teu rendiment esportiu.
  • Permeten lubrificar les articulacions, per la qual cosa ajuden a prevenir molèsties i dolors musculars.
  • Ajuda a millorar la ventilació pulmonar.
  • Afavorirant un major coneixement sobre el teu propi cos.
  • Tant abans com després de la pràctica, estirar disminueix els riscos de lesionar-se o sobrecarregar els músculs.
  • Millora la teva postura corporal.
  • T’ajuda a aconseguir major benestar físic i psicològic.

Alguns dels estiraments més comuns són: els de coll per mobilitzar les cervicals, d’esquena com les lumbars, inclinació lateral, estirament de soli, moviment d’espatlles, estirament de cuádriceps i isquiotibials, respiració abdominal, isquiotibials, extensió de canells, entre altres.

guia per fer estiraments al gimnàs

Al gimnàs Zona Fitness Lleida trobaràs una taula d’estiraments que et servirà com a guia per a estirar tot el cos en poc menys de 5 minuts. Tanmateix, els nostres tècnics podran ajudar-te en cas de que tinguis dubtes.

Ara que coneixes tots els beneficis dels estiraments, esperem que mai deixis de practicar-los ja que formen part de l’entrenament. Estàs preparat per a entrenar?