Un dels grans reptes a què s’enfronta una persona quan comença a anar al gimnàs és a poder fer créixer la seva massa muscular. Aconseguir que la musculatura, per exemple, dels nostres braços, es fortifiqui i augmenti la seva grandària és una tasca que requereix molt d’esforç i constància. Avui t’ho expliquem tot sobre la hipertròfia.

A Zona Fitness volem que coneguis tots els processos que pateix el teu cos durant l’entrenament al nostre gimnàs, i és per això que, en aquesta ocasió, parlarem de la hipertròfia, l’efecte què els músculs augmentin el seu volum.

Què és la hipertròfia?

La hipertròfia muscular es podria resumir, bàsicament, com el creixement dels músculs. Però va més enllà. Consisteix en un augment del volum i/o del nombre de miofibril·les del múscul, formades, majoritàriament, per filaments d’actina i de miosina. A escala teòrica, es tracta d’un augment transversal del múscul a través de les seves fibres musculars.

Segons la Wikipedia, la hipertròfia és el nom amb què es designa un augment de la mida d’un òrgan quan es deu a l’augment correlatiu amb la grandària de les cèl·lules que el formen, d’aquesta manera, l’òrgan hipertrofiat té cèl·lules majors, i no noves.

com fer crèixer els músculs
Processed with VSCO with f2 preset

Dins de la hipertròfia podem trobar dos tipus:

  • La hipertròfia sarcoplasmàtica: a través d’elements musculars no contràctils. 
  • La hipertròfia sarcomèrica: a través d’elements contràctils. 

Tot i això, a efectes de l’aspecte, ambdós tipus d’hipertròfia tenen resultats visibles molt similars. 

Com es provoca la hipertròfia muscular?

La hipertròfia no pot existir si no hi ha participació activa i voluntària. Això vol dir que els músculs no creixeran simplement de forma quotidiana i esporàdica, sinó que haurem de realitzar exercicis i resistències que afavoreixin aquest procés muscular. Per a poder entendre millor com es realitza aquesta transformació, hem de conèixer els tres pilars bàsics de la hipertròfia:

Tensió mecànica

Es tracta de la tensió que es produeix als músculs en estar sotmesos a una força o resistència a què no n’estan acostumats. El que podríem traduir amb un exemple com un aixecament de pesos. En forçar els músculs en tibar-se i contraure’s per a suportar una gran força, estem activant mecanismes interns que afavoreixen la hipertròfia i, a més, beneficien que el múscul no s’atrofiï.

Estrès metabòlic 

És la segona consigna dins de la hipertròfia muscular i consisteix a augmentar el torrent de sang en els metabòlits dels músculs perquè es dispari la resposta anabòlica sense necessitat que hi hagi una extrema tensió muscular. Això s’aconsegueix mantenint la tensió en el múscul durant tot el temps de les repeticions d’un exercici, o si es canvia de direcció en estirar o canviar el costat d’un exercici.  

Mal muscular 

Pot ser que soni com quelcom perillós per al nostre cos, però el mal muscular és el tercer pilar per a poder aconseguir la hipertròfia muscular. En cap cas es tracta de lesionar el múscul, sinó de portar-lo a un límit en què es produeixin microtrencaments que activen el sistema immunitari, alliberant citocines que protegeixen l’estructura muscular. Les teories confirmen que durant aquest procés a escala cel·lular es fomenta la hipertròfia i s’obté augmentar el múscul.

Aconseguir hipertròfia
Processed with VSCO with f2 preset

Aconseguir hipertròfia al gimnàs

Molta gent que va al gimnàs està buscant aconseguir el creixement dels seus músculs, però, de vegades, no assoleix resultats. És important deixar-se orientar pels professionals que dominen la teoria i poden donar-te les pautes per assolir els teus objectius. 

A Zona Fitness Lleida comptem amb els millors entrenadors personals que et guiaran en el món de la hipertròfia i posaran en pràctica les tres fases que hem esmenat en aquest article perquè aconsegueixis tenir el cos i musculatura amb què sempre has somiat.

Informa’t sobre els nostres entrenaments personalitzats i com et podem ajjudar a arribar més lluny!

No t’ho pensis més! Sempre és un bon moment per a començar a fer exercici i cuidar el teu cos.

Fonts: Experts Zona Fitness Lleida, Wikipedia.org.