Una vegada t’apuntes al gimnàs se t’obren moltes preguntes i dubtes al voltant del què pots fer dins d’un centre d’esport i salut, de quines activitats seran les més adequades per al que busco, si vull aprimar-me què puc fer… són moltes les qüestions que t’agradarien tenir resposta. En aquest article et donem algunes respostes a preguntes freqüents que et fas al gimnàs i dismuntem mites que et facilitaran la incorporació al centre de fitness.

Si no tinc molt temps quin exercici puc fer?
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Si no tinc molt temps quin exercici puc fer?

Comencem amb la primera de les preguntes freqüents que et fas al gimnàs! L’ideal seria realitzar exercicis que englobessin grans grups musculars, així activarem gran quantitat de músculs al mateix temps i augmentaríem el nostre consum calòric. Alguns dels exercicis podrien ser flexions, salts, carrera continua, etc. Una molt bona opció que trobaràs al gimnàs és l’activitat dirigida Tabata, d’alta intensitat i que consisteix en realitzar una serie d’exercicis en circuit amb una durada total de 15 minuts on s’intercalen intervals de 20 segons de treball i 10 segons de descans.

La falta de temps sol ser una excusa recurrent, així que intenta reservar unes hores a la setmana per invertir-les en la teva salut i en tu mateix. Si t’organitzes correctament pots arribar a fer un bon entrenament, es tracta d’aprofitar al màxim el poc temps que tens o li vols dedicar. I pensa que sempre serà millor una mica d’exercici que gens!

Què haig de fer per a perdre cintura?

Podríem assegurar que aquesta és una de les preguntes freqüents que et fas al gimnàs. És important entendre que el principal factor que ens farà augmentar o disminuir el perímetre de cintura serà l’acumulació de greix en aquesta zona. Una lleu capa de greix pot tapar fàcilment les nostres abdominals. Així doncs per lluir una cintura definida el més important serà controlar la ingesta i el consum de calories.

També volem deixar-te una cosa clara, no es pot perdre greix de forma localitzada! Així que no et deixis ensarronar per fórmules que et prometen perdre greix només a la zona abdominal.

Tot allò que consumeixis de més, s’acumularà al teu cos en forma de greix i per tant el més eficient serà una dieta equilibrada i adequada a les teves necessitats en lloc de realitzar una quantitat exagerada d’activitat física.

Pots realitzar un treball abdominal per augmentar el volum i la definició dels teus abdominals però l’alimentació serà sens dubte el factor determinant, a més s’ha de comptar amb factors genètics, l’edat, etc.

Si vols començar a exercitar la zona abdominal, aquí trobaràs diverses rutines d’abdominals per fer-ho. Però recorda que has de tenir paciència i ser constant per poder obtenir uns resultats exitosos.

El greix es transforma en múscul?

És absolutament fals. Quan realitzem activitat física el nostre cos utilitza el greix entre altres fonts per obtenir l’energia necessària per a mantenir el nostre cos en funcionament. Quan portem un temps practicant exercici regularment, el nostre percentatge de greix normalment disminueix i això fa que el múscul, situat sota la capa de greix, es faci més visible. El múscul simplement creix a força de rebre estímuls i adaptar-se a ells a través de l’activitat física i sempre que s’acompanyi d’una bona nutrició, descans, etc.

com-respirar-correctament-quan-faig-peses-gimnàs-zona-fitness-lleida
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Com he de respirar a l’hora de fer peses?

En general hi ha tantes maneres de respirar durant l’entrenament com persones que entrenen al gimnàs. La recomanació general és mantenir un ritme coordinant la fase excèntrica (quan baixes les peses i el múscul s’estira) i la concèntrica (quan puges les peses i el múscul es contrau) amb la fase d’inspiració i la d’exhalació respectivament en la majoria d’exercicis.

Aplicar una correcta respiració permetrà una bona oxigenació dels teixits durant l’exercici. Si bé és cert que en les repeticions més forçades es pot aguantar la respiració per maximitzar la força aplicable.
Amb la pràctica, ja veuràs com arribarà el dia que ho faràs de forma inconscient.

quan-faig-cardio-abans-o-despres
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Quan faig cardio? abans o després de les peses?

La nostra recomanació és que en general facis la teva sessió d’entrenament cardiovascular un dia per separat, això evitarà que carreguis excessivament alguns músculs del teu cos, que puguis descansar prou per a la següent sessió i que els requeriments energètics i nutricionals del teu cos es concentrin on tu realment vols.

És cert que en rutines de tonificació el cardio pot ser el complement ideal per a després d’entrenar o també per preparar el cos abans de l’entrenament, però en qualsevol cas parlem d’uns 10 o 15 minuts.

Si ho fas en una sessió per separat, podràs augmentar la durada i la intensitat d’aquest cardio maximitzant els beneficis de fer una sessió d’entrenament cardiovascular d’una durada més llarga.

entrenament-personal-gimnàs-zona-fitness-lleida
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Necessito contractar un entrenador personal?

Com en qualsevol altra feina contractar els serveis d’un especialista comportarà la garantia de rebre el millor servei possible a un preu més alt. En el nostre gimnàs de Lleida t’entregarem un pla d’entrenament adequat a les teves necessitats i t’acompanyarem el temps necessari perquè sàpigues tot el necessari per realitzar-lo correctament i de manera segura.

Tanmateix, si sents la necessitat d’anar més enllà, els entrenaments personals et garanteixen la màxima motivació, una execució òptima i tot l’assessorament que necessitis per part dels nostres professionals.

Per què no m’aprimo?

Els motius poden ser molt variats, endocrins, metabòlics, psicològics, físics, alimentaris, etc. Probablement tu sàpigues millor que ningú l’origen i sinó el teu metge o metgessa podran ajudar-te. A Zona Fitness Lleida et podem oferir assessorament dietètic i esportiu però és possible que no siguin suficients si l’origen no és ni dietètic ni esportiu. En qualsevol cas has de mantindre uns hàbits i un estil de vida saludables sempre.

quina-hora-es-la-millor-per-anar-al-gimnàs-zona-fitness-lleida

Quina és la millor hora per a anar al gimnàs?

L’activitat física aporta molts beneficis per a la salut i fins i tot pot aconseguir que tinguis un somni més profund. L’activitat esportiva activa el nostre cos, així que el més recomanable serà que la realitzis diverses hores abans d’anar a dormir. En general el cos s’acostuma a entrenar a qualsevol hora del dia, fes-ho a l’hora que prefereixis quan faci almenys una hora des de l’últim àpat.

També cal tenir en compte el tipus d’activitat que facis perquè per exemple el Ioga o el Pilates són activitats que t’ajudaran a relaxar i milloraràn el teu descans.

Hauria de contractar el servei de dietètica i nutrició?

En general, portar una dieta equilibrada no és difícil amb la gran quantitat d’informació que tenim disponible al nostre abast avui en dia. En qualsevol cas a Zona Fitness Lleida pots sotmetre’t gratuïtament a una valoració corporal completa amb consells dietètics i esportius un cop al mes sempre que siguis abonat/da del gimnàs. Si vols una dieta personalitzada i adequada a les teves característiques personals i necessitats, també disposem d’un servei de dietista.

suar-i-aprimarse-al-gimnàs-zona-fitness-lleida
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Com més suï, més m’aprimaré?

Aquesta creença de què com més suï, més m’aprimaré no és res més que un mite. La suor és el sistema que té el cos per regular la temperatura corporal, pot activar-se en situacions de clima extrem, quan realitzem activitat física, per canvis emocionals, etc. Per tant NO està relacionat directament amb un augment del consum calòric.

No vull guanyar volum, en guanyaré si faig peses?

Dir que el guany de volum muscular és la conseqüència directa de la realització d’exercicis de musculació és una veritat a mitges. Difícilment guanyaràs volum sense una alimentació adequada que permeti al teu cos crear les estructures musculars pertinents, sense un temps de descans que permeti la recuperació i adaptació o inclús sense un estímul suficient a l’hora de practicar els exercicis corresponents.

Si hi ha alguna zona del cos en la que no t’interessa guanyar volum, exercitar-la pot ser la manera d’aconseguir que es redueixi al tonificar-la. Tot dependrà del tipus d’entrenament, alimentació, la mateixa constitució, etc i no únicament d’exercitar-la o no.

Especialment és una preocupació freqüent entre les dones , però no et preocupis perquè aixecar pesos és beneficiós per la salut i ajuda a tonificar el teu cos.

Entrenar en dejú?

Últimament és una de les preguntes freqüents que et fas al gimnàs, la nostra recomanació és que sempre que hagis de realitzar activitat física ho facis amb unes condicions òptimes d’hidratació i nutrició, això et permetrà realitzar activitats d’alta intensitat de manera segura i efectiva a causa de les reserves de glucogen que es trobaràn principalment en el teu fetge.

Per tant, et recomanem exercitar-te havent menjat i begut adequadament les hores anteriors a la pràctica d’activitat física i havent deixat abans almenys una hora per a realitzar correctament la digestió.

És possible que el teu cos aguanti l’activitat física amb nivells baixos de glucogen gràcies al dejú però també et podria produir una fatiga precoç entre altres problemes que podria no compensar l’augment de consum de dipòsits de greix que es busca en aquest tipus d’entrenaments.

Els carbohidrats engreixen?

Cap aliment engreixa per si sol, el que realment engreixa és consumir més calories de les que s’acaben cremant durant el dia. Els carbohidrats simples es transformen més fàcilment en greix però qualsevol macronutrient pot acabar transformant-se en teixit adipós si no es crema.

Els carbohidrats són un dels nutrients més consumits, tenen una funció principalment energètica. Per això caldrà que valoris la quantitat d’activitat física que fas diàriament, sigui per la teva feina o perquè realitzes algun esport. Depenent de la resposta caldrà regular la ingesta d’aquest tipus de nutrient.

maquines-o-peses-quina-es-millor-gimnàs-zona-fitness-lleida

Màquines o peses?

En les màquines podem col·locar més pes, ja que no tenim inestabilitat. Si entrenem amb el pes lliure passa a l’inrevés: En propiciar moviments més lliures, no sols s’activen els músculs específics per a aixecar el pes requerit, sinó també els músculs estabilitzadors (aquells que ajuden a equilibrar el nostre cos). El nostre consell és que barregis ambdues, ja que així estimularàs de maneres diferents els teus músculs.

Has tenir en compte que entrenar amb pes lliure requereix una experiència i un nivell de forma física alt, fixant una progressió de dificultat. Ja que el risc de lesió pot ser elevat si no es realitzen els exercicis de pes lliure correctament.

Si t’acabes d’apuntar al gimnàs i tens un nivell baix de forma, el millor és que et decantis per les màquines, ja que són més segures i més fàcils d’utilitzar. Tanmateix, et recomanem acudir a un dels nostres tècnics perquè t’ensenyi com executar els exercicis adequadament.

activitats-dirigides-quina-es-millor-gimnàs-zona-fitness-lleida
preguntes freqüents que et fas al gimnàs

Puc aconseguir el meu objectiu sol fent activitats dirigides?

Realment dependrà de quin sigui el teu objectiu i dels teus hàbits saludables fora del gimnàs. Dubtes entre quina és l’activitat que hauries de realtizar al gimnàs? Pensa que la intensitat a l’hora de realitzar màquines o peses és fàcilment regulable a través del pes, temps de descans, nombre de repeticions, etc.

En les activitats dirigides pots no estar treballant a la màxima intensitat sense ser-ne conscient, si bé és cert, que són activitats ideals per treballar el cardio i sociabilitzar.

En elles tampoc es sol incidir en una zona muscular concreta seguint una planificació i estructura a llarg termini. Per tant el nostre consell és una combinació de musculació i activitats dirigides per beneficiar-te dels avantatges d’ambdues activitats i gaudir de la pràctica d’activitat física.

A Zona Fitness Lleida trobaràs més de 50 activitats setmanals molt diverses per adaptar-se millor al teu objectiu. El Zumba si el que busques es cremar calories, la classe de Tonificació per enfortir els músculs, el Pilates o el Ioga per guanyar flexibilitat i relaxar el cos o el Tabata per fer un treball molt complert tant a nivell cardiovascular com de tonificació.

Hauré triat bé el meu gimnàs?

Hi ha tants gustos com gimnasos! L’important és que satisfaci les teves necessitats, que et transmeti bon rotllo, que t’hi sentis còmode i ben assessorat per un preu raonable.

Una part molt important és l’equip que hi treballa, serà el responsable principal de mantenir la teva motivació a seguir cuidant la teva salut.

La proximitat també pot ser un factor decisiu perquè no sigui una excusa més a afegir. Pensa quin horari d’entrenament faràs i en funció d’això tries: Si és millor que estigui a prop de la feina o a prop de casa, tot i que podríem considerar que a Lleida, tot està molt proper.

Aquestes són algunes de les moltes preguntes freqüents que et fas al gimnàs, segueix atent al nostre blog perquè seguirem donant resposta a qüestions similars. Ens veiem a Zona Fitness Lleida.